Vad innebär rekreation?

Rekreation är viktigt för din kropp då den behöver aktiviteter som du finner avkopplande för att du ska återhämta dina krafter både fysiskt och psykiskt. Återhämtning kan fås genom att vila t.ex med massage eller att utföra en aktivitet som känns avslappnande, upplyftande och stärkande. Detta kan bland annat innebära motion, fiske och jakt. Det kan också handla om att göra ett miljöombyte och uppleva t.ex. naturen med en skogspromenad för att få ett lugn inom sig. Rekreation kommer från det latinska ordet recreare, som betyder att ge nytt liv.

Rekreation har en individuell tolkning

Vad som upplevs som en avkopplande aktivitet är en mycket individuell tolkning och är nära knutet till var och ens intresseområde. Rekreation kan för en person innebära att man sitter ner lugnt och stilla, kanske med en intellektuell utmaning som att läsa en intressant bok, medan det för någon annan handlar om att aktivera kroppen och känna att man tar ut sig till max. En del föredrar att göra något i sin ensamhet medan andra varvar ner genom socialt umgänge.

Rekreation och återhämtning i naturen
Att hitta en rekreation kan upplevas som svårt i de fall man alltid stressar på i full kraft och inte stannar upp för att fundera över vad som får en att slappna av. Vet du inte vilka aktiviteter som hjälper din kropp att slappna av eller fungerar för återhämtning så fundera först över vilka intresseområden du har. Tänk efter om något av dessa intressen ger en lugnande eller avslappnande känsla och glädje. Kommer du fortfarande inte på någon aktivitet så pröva dig fram genom att testa olika aktiviteter som yoga eller meditation.

Rekreation är viktigt för att motverka stress

Idag upplever väldigt många stress i olika situationer både på jobbet och privat. Kroppen behöver balansera upp detta med hjälp av återhämtning. När du stressar så frisätts hormonet kortisol i din kropp vilket försämrar immunförsvaret, särskilt om påfrestningen är långvarig. Du blir därmed lättare infektionskänslig och riskerar att behöva stanna hemma från jobbet för att du blivit sjuk. Det är därför viktigt att verkligen ta sig tid för att utföra rekreation även om man har ont om tid, speciellt vid långvarig stress.
När det gäller stress och hur kroppen ska återhämta sig från detta så finns det några grundläggande råd att använda sig av. Den största återhämtningen får man genom sömn av kvalitet, vilket innebär en ostörd nattsömn utan mardrömmar eller flera uppvaknanden. Hoppa inte över de pauser som finns under en arbetsdag såsom lunch eller fikarast. Hitta en rekreation som går att utföra på arbetsplatsen som att lyssna på musik medan du jobbar eller en mindre aktivitet för en rast, som att gå en kort promenad.

Rekreation tolkas individuellt och är viktigt mot stress

För att du och din kropp ska må bra både fysiskt och psykiskt är det viktigt att återhämta krafterna genom rekreation. De flesta upplever stress som kan få många att må psykiskt och fysiskt dåligt. Hitta de aktiviteter som får just dig att känna glädje, lugn och avslappning. Genom det så minskas dina risker för stress och det skapas mer energi över till att ta tag i tuffare saker. Vad var och en upplever som avslappnande tolkas individuellt men fundera över vad som får dig att kunna slappna av.