Vackra sjöar i Sverige

Sjöar i Sverige för nytta och nöje

Sverige är känt för sina många vackra sjöar. Det finns både stora och små och de är fördelade över hela landet. En del är så stora att det känns som att man befinner sig i Östersjön när man egentligen är i en insjö. Vissa är så stora att de har egen skärgård och människor som bor nära har fritidsbåtar som de tar sig runt på sjön i. Andra är så små att de nästan är onödiga att ha en eka i för att de inte är mycket mer än en pöl. Så små sjöar brukar vi ibland kalla tjärn, göl eller träsk.

Sjöar i hela landet

De allra flesta svenskar har en favoritsjö i närheten av där de bor eller har fritidshus. Det är inbakat i den svenska kulturen att bada i sjöar på sommaren. I norr har man ofta en bastu och badar i sjön året runt. De största svenska sjöarna är Vänern och Vättern. De är båda viktiga riktmärken för de städer som ligger i närområdet. Mälaren är Sveriges tredje största sjö och många stora städer är uppbyggda kring den. Förutom Stockholm även Västerås, Eskilstuna och Strängnäs.

Det finns en mängd mindre sjöar som är minst lika viktiga för dem som bor i närheten eller för turister. Totalt räknar man med att det finns nästan 96 000 insjöar i Sverige. Storsjön är Sveriges femte största sjö och många har bosatt sig runt sjön och skapar det som kallas för Storsjöbygden med Östersund som största stad. Storsjön används för fiske året runt. Sjätte största sjö är Torneträsk som är Skandinaviens största fjällsjö och som ligger i Kiruna kommun i Lappland.

Fiske som sport och rekreation

Många svenska sjöar används för fiske. Många gånger handlar det mer om fritidsfiske än om fiske för egentlig matförsörjning även om det tidigare har varit en viktig inkomstkälla. Sportfiske är en fritidssysselsättning som roar många. Inbitna sportfiskare brukar ofta kasta tillbaka fiskarna istället för att ta hem dem och äta dem. I alla fall om det rör sig om små fiskar. I många småsjöar måste man ha fiskekort för att få fiska. Det kan man oftast köpa på av kommunen anvisad plats i nära anslutning till sjön.

I norra delen av landet är det vanligt med pimpelfiske på sjöarna vintertid. Det är en lugn och rogivande aktivitet som har lång tradition i de nordligaste landskapen. Det gäller att ha tålamod och varma kläder för att inte tröttna. Sjöar är ofta viktiga turistmål även för dem som inte ägnar sig åt fiske. Områden med sommarställen byggs ofta upp runt en sjö och i landet finns många fina campingplatser som på somrarna fylls av turistande barnfamiljer med husvagnar och tält.

Svenskarna och deras sjöar

Svenskarna tycker om sina många sjöar och det är många som söker sig till en sjö för en lugn stund eller ett skönt bad. I många badvikar står en bastu och väntar på badande gäster. Sjöarna och hur vi nyttjar dem skiljer sig åt mellan olika landskap och landsdelar. I norr där isen alltid lägger sig på sjöarna vintertid är pimpelfiske vanligt och på större insjöar i södra Sverige har många fritidsbåtar som de fiskar ifrån eller bara tar en söndagstur med.