Örkelljunga i Skåne

Örkelljunga kanotleder med härliga naturupplevelser

Örkelljunga är en kommun i området nordvästra Skåne och gränsar till både Halland och Småland. De härliga omgivningarna runt Örkelljunga bjuder på sköna naturomgivningar med möjligheter till cykelturer och vandring på någon av de många vandringslederna. Det går snabbt att ta sig till närliggande städer som Ängelholms flygplats och Helsingborgs båthamn med färja över till Helsingör och Ven. Staden har ett flertal möjligheter till idrottsaktiviteter med idrottsanläggningar, en skejtpark, ett utegym och flertalet fotbollsplaner. Ett kärt utflyktsmål är på Ingeborrarps friluftsmuseum där man kan få en glimt av hur de levde och arbetade för 150 år sedan. Här finns även restaurang och café samt en välfylld gårdsbutik.

Örkelljunga med naturupplevelser

De natursköna omgivningarna runt och i Örkelljunga lockar till utomhusaktiviteter. Det finns möjlighet att paddla kanot i både Hjälmsjön och Åsljungasjön, är ni mer äventyrliga så kan ni åka rodel eller zipline på Kungsbygget. Äventyr på hästryggen kan bokas via Grytåsa Ridcenter som genomför olika aktiviteter för grupper. Minigolfbana hittar ni vid Hjälmsjöns campingplats där det även finns fina tennisbanor. Bowlinghall finns inne i centrala delarna av staden liksom squash och simhallar. Med sjöar i närområdet så finns badmöjligheter med bryggor.
Örkelljunga är en idyll att bo i där innevånarna trivs och utvecklingsmöjligheterna på arbetsmarknaden ökar. Turismen bidrar med ett stort urval av aktiviteter för både boende i området och besökare. Många väljer att bosätta sig på landsbygden i kommunen och det finns ett flertal fina gårdar att skapa ett liv med kvalité på om man vill bo nära naturen och eventuellt odla eller ha djur. Naturen med fiske och jaktmöjligheter finns alltid nära liksom svamp och bärplockning i skog och mark. Andra möjligheter kan du finna hos http://slotspånätet.com/, vem vet vilken vändning livet tar.

Goda pendlingsmöjligheter i Örkelljunga

Örkelljunga kommun har ca 10 000 innevånare där ca 5000 är bosatta i själva staden och resten i ytterområdena. Man tar sig snabbt runt till intilliggande städer via E4:an som är strategiskt placerad i utkanten av staden. Bra pendlingsmöjligheter med kollektivtrafik finns även med bussar med ca 4 avgångar i timmen och goda tågförbindelser med Skånetrafiken. Länstrafiken Kronoberg trafikerar området runt Skånes Fagerhult upp mot Markaryd. Inrikesflyg från Hässleholm finns en halvtimmes bilväg från de centrala delarna av staden och skapar större möjligheter till snabbare resor inrikes.
Då Örkelljunga är en knutpunkt för intilliggande städer är det populärt att bosätta sig här, idylliska villaområden blandas med flerfamiljshus och radhus. Kommunen hyr ut kolonilotter om man är intresserad av odling och inte har egna möjligheter till detta vid sitt boende. Närhet till samhällsservice som apotek och vårdcentraler. För barnfamiljer finns ett flertal skolor från förskola upp till gymnasienivå att välja mellan och även fritids för de barn som behöver det. Vuxenutbildning som Komvux finns också i kommunen samt ett antal andra möjligheter till studier i kommunens regi.

Örkelljunga och företagsamhet

Den främsta sysselsättningen i Örkelljunga kommun finns inom verkstadsindustrin som sysselsätter en stor del av innevånarna i kommunen. Handel och turism skapar också arbetsmöjligheter liksom sjukvård och äldreomsorg. Vill man starta eget finns goda möjligheter till detta och stöd finns att söka hos landsbygdsutvecklare i kommunen då tillväxten i staden ökar stadigt. Att bo i kommunen och jobba i någon av de intilliggande städerna är smidigt då pendelavstånden är relativt korta och det går snabbt att ta sig mellan hemmet och arbetet.